Menu
KIVID
Herenstraat 30 - 1211 CC Hilversum - T 06 - 53 67 83 74
Pensioenakkoord. Wat betekent dit voor u als werkgever?
Pensioenakkoord. Wat betekent dit voor u als werkgever?

Mei 2022. Stapje voor stapje komt de nieuwe Wet toekomst pensioenen dichterbij. Beoogde inwerkingtreding 1 januari 2023. Het wetsvoorstel ligt nu in de Tweede Kamer en de planning is dat het na de zomer naar de eerste Kamer gaat. Het wordt krap maar we gaan ervan uit dat januari 2023 wordt gehaald. Daarna heeft u 4 jaar (tot 1 januari 2027) de tijd om uw huidige pensioenregeling aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

Wat betekent de Wet toekomst pensioenen voor u als werkgever?

  • Alle pensioenregelingen worden premieregelingen. De middelloon- of eindloonregelingen verdwijnen;
  • Nieuwe regelingen kennen een vlakke premie die voor alle werknemers gelijk is;
  • Het nabestaandenpensioen voor de pensioendatum wordt een percentage van het salaris. Alles op risicobasis, diensttijd onafhankelijk en zonder franchises;
  • Er komt een mogelijkheid om op de pensioendatum een bedrag ineens op te nemen ("lumpsum");
  • Doorbeleggen na de pensioendatum wordt mogelijk de default. Wat betekent dat in de communicatie naar de werknemers?

Keuzes voor de werkgever met een reeds bestaande beschikbare premieregeling:

  • Huidige premiestaffel handhaven voor de bestaande werknemers (gesloten groep). Nieuwe werknemers krijgen een pensioenregeling met een vlakke premie. Dat zijn dus twee regelingen naast elkaar. Is dat de wens?
  • De gelijkblijvende (vlakke) premie zowel voor bestaande en nieuwe werknemers. Compensatiemogelijkheden voor bestaande en nieuwe werknemers. Maar hoeveel gaat u compenseren?

Compensatie is mogelijk in de pensioensfeer (maximaal 10 jaar tot 1 januari 2037) of in de loonsfeer (tot maximaal de pensioendatum). Beide compensaties hebben arbeidsvoorwaardelijke consequenties.

Wat gaat u doen? De doelstelling van de overheid is een budgetneutrale wijziging. Maar hoe werkt het bovenstaande voor u uit en aan welke knoppen kunt u draaien. Hoewel de wet nog concept is adviseer ik u aan om nu al contact met mij te zoeken en een eerste afspraak te maken om de mogelijkheden te bespreken. Bel daarom vandaag nog 06-53678374.

 

Wie is Rene Jansen?

René Jansen
Financieel Consultant

Mobiel 06 - 53 67 83 74
renejansen@jafinco.nl

Geboren in 1963 en in 1987 begonnen in de financiele branche. De jaren daarna ruime ervaring opgedaan bij diverse verzekeraars, banken en advieskantoren. In 2003 gestart met een eigen adviesbureau:Jansen Financial Consultancy. De dienstverlening beslaat drie terreinen: integrale financiële planning, hypotheekadvies en pensioenadvies, zowel collectief als individueel. 

 

Herenstraat 30 - 1211 CC Hilversum - T 06 - 53 67 83 74| Privacyverklaring