Menu
KIVID
Herenstraat 30 - 1211 CC Hilversum - T 06 - 53 67 83 74
Het nieuwe pensioenstelsel
20 februari 2015
www.jafinco.nl
Het nieuwe pensioenstelsel
Het nieuwe pensioenstelsel

Solidariteit, bezuinigingen, lage rekenrente, beleggingsrisico voor de werknemer, pensioenopbouw verder verlagen, maximaal pensioengevend salaris, netto lijfrente, doorsneepremie etc. etc.. Als pensioenadviseur ben ik natuurlijk heel blij met zo'n overheid. Echter het pensioenbrandjes blussen bereikt ondertussen wel zijn hoogtepunt. Dat strookt niet met mijn beoogde wijze van dienstverlening. Een langdurige relatie waarbij ik mijn klanten financiele rust wens te geven. Dat zit er momenteel niet in. Elke vorm van lange termijn visie ontbreekt bij de beleidsbepalers van de BV Pensioenland. Kan ook niet anders. Politiek blijft vooral korte termijn denken en handelen. Nu knijpen is morgen geld ophalen. Rutte en zijn makkers hebben het tot hun belangrijkste missie verheven. Het emotionele en financiële effect op de burger is van ondergeschikt belang. Het roer moet dus om. Tijd voor een oude wijsheid : Keep It Simple.

Ik stel het volgende voor:

1. Verdubbel de AOW en verhoog de AOW leeftijd naar 70 jaar. Eerder mag maar dan krijg je minder. Ruim 75% van de Nederlandse inkomens ligt onder de € 55.000. Door de AOW te verdubbelen is het voor deze groep niet meer noodzakelijk om extra ingewikkelde pensioenspaarconstructies te starten. Het maakt het per 1 januari geïntroduceerde ZZP pensioenfonds in één klap overbodig. 

2. Schaf de verplichte winkelnering in verliesgevende pensioenfondsen af. Er zijn op dit moment nog zo'n 350 grotendeels kleine pensioenfondsen die in het algemeen slecht persteren omdat de kosten per individuele deelnemer simpelweg te hoog zijn. Door de vermogens van deze fondsen (exclusief 30% belastingclaim) over te hevelen naar het nieuwe AOW fonds kan er meteen een start gemaakt worden met een rendabel AOW fonds voor de toekomst. Daarmee voorkom je een verdubbeling van de nieuwe AOW premie. Een zachte landing is haalbaar. En we nemen meteen afscheid van al die goedwillende pensioenfondsbestuurders die vooral hun eigen hachje proberen zeker te stellen.

3. Schaf de fiscale voordelen van pensioensparen af. Introduceer de in Box III vrijgestelde netto pensioenrekening (voor iedereen). Laten we in een keer schoon schip maken. Fiscale voordelen zijn ooit bedacht om te stimuleren. Bij pensioensparen is dit al lang achterhaald. Zo'n 30% van het aanwezige pensioenvermogen (1.500 miljard) bestaat uit toekomstige belastingopbrengsten voor de overheid. Een overheid die geld leent om de zaak draaiende te houden. Een overheid met een staatsschuld die in één keer kan worden afgelost als we morgen de pensioenuitkeringen netto maken. En we beginnen gewoon weer op nul. Zalig!

4. De netto pensioenrekening voor iedereen. Sparen voor je pensioen blijft mogelijk maar zonder verplichtingen. Voor de groep met een inkomen hoger dan € 55.000 blijft de mogelijkheid om iets extra's te sparen binnen de vrijstelling in Box III. En de bestemming van dit geld is een periodieke uitkering maar ook een tussentijdse aflossing van de hypotheek of een besteding aan studie- of zorgverlof.

Staatssecretaris Klijnsma komt binnenkort met aanbevelingen over ons toekomstig pensioenstelsel. Moeten we vrezen voor weer ingewikkelde ingrepen die niemand meer snapt? Ben ik weer voorzien van advieswerk voor de komende jaren? Zou mooi zijn maar het zou nog beter zijn als ik ook eens een prettig verhaal mag vertellen en samen met mijn klanten dat gekoesterde lichtje aan de pensioenhorizon zouden zien. "Jette, maak me gek!"

Wie is Rene Jansen?

René Jansen
Financieel Consultant

Mobiel 06 - 53 67 83 74
renejansen@jafinco.nl

Geboren in 1963 en in 1987 begonnen in de financiele branche. De jaren daarna ruime ervaring opgedaan bij diverse verzekeraars, banken en advieskantoren. In 2003 gestart met een eigen adviesbureau:Jansen Financial Consultancy. De dienstverlening beslaat drie terreinen: integrale financiële planning, hypotheekadvies en pensioenadvies, zowel collectief als individueel. 

 

Herenstraat 30 - 1211 CC Hilversum - T 06 - 53 67 83 74| Privacyverklaring