
Januari 2023. De Wet toekomst pensioen is op 22 december 2022 aangenomen in de Tweede Kamer. Het woord is nu aan de Eerste Kamer. Doelstelling is om de wet uiterlijk in mei 2023 door deze Kamer te krijgen. Daarmee wordt de beoogde ingangsdatum van 1 juli 2023 gehaald. Daarna heeft u 3,5 jaar (tot 1 januari 2027) de tijd om uw huidige pensioenregeling aan te passen aan de nieuwe wetgeving.
Wat betekent de Wet toekomst pensioenen voor u als werkgever met een verzekerde pensioenregeling?
- Alle pensioenregelingen worden premieregelingen. De middelloon- of eindloonregelingen verdwijnen;
- Nieuwe regelingen kennen een vlakke premie die voor alle werknemers gelijk is;
- Het nabestaandenpensioen voor de pensioendatum wordt een percentage van het salaris. Alles op risicobasis, diensttijd onafhankelijk en zonder franchises;
- Er komt een mogelijkheid om op de pensioendatum een bedrag ineens op te nemen ("lumpsum"). Helaas is deze mogelijk nu al uitgesteld tot 1 januari 2024;
- Doorbeleggen na de pensioendatum wordt de standaard. Wat betekent dat in de communicatie naar de werknemers?
Keuzes voor de werkgever met een reeds bestaande beschikbare premieregeling:
- Huidige premiestaffel handhaven voor de bestaande werknemers (gesloten groep). Nieuwe werknemers krijgen een pensioenregeling met een vlakke premie. Dat zijn dus twee regelingen naast elkaar.
- De gelijkblijvende (vlakke) premie zowel voor bestaande en nieuwe werknemers. Compensatiemogelijkheden voor bestaande en nieuwe werknemers. Maar hoeveel en wie gaat u compenseren?
Compensatie is mogelijk in de pensioensfeer (maximaal 9,5 jaar tot 1 januari 2037) of in de loonsfeer (tot maximaal de pensioendatum). Beide compensaties hebben arbeidsvoorwaardelijke consequenties.
Wat gaat u doen? De doelstelling van de overheid is een budgetneutrale wijziging. Maar hoe werkt het bovenstaande voor u uit en aan welke knoppen kunt u draaien. Wacht niet te lang en neem nu al contact met mij op om een eerste inventarisatie te maken. Bel vandaag nog 06-53678374.